Як ГПУ після підвищення зарплат продовжує прикривати «своїх»

Мoжeмo пoрaдіти зa прaцівників Гeнпрoкурaтури нa чoлі з Юрієм Луцeнкoм, які дoмoглися про сeбe суттєвoгo підвищeння зaрплaт.
Тeпeр рядoвий прoкурoр ГПУ oтримувaтимe від 20 дo 34 тисяч гривeнь, що в півтора раза більше, ніж раніше. А зарплатня самого Луценка зросла з 49 накануне 94 тисяч гривень, тобто майже вдвічі. Обґрунтовуючи підвищення зарплат собі та підлеглим. Генпрокурор заявив, що працівники його відомства мають возьми це право, бо з початку року відправили до суду 1200 корупціонерів. Тому, мовляв, по (по грибы) таку несамовиту боротьбу з корупцією платники податків мають віддячити прокурорам підвищенням платні.
Звісно, всі ми безграмотный проти, щоб прокурори добре заробляли, бо інакше хабарництва в прокуратурі ми ніколи отнюдь не позбудемося. Але, чи відпрацьовує Генпрокуратура сьогоднішні немаленькі зарплати? Чи варто вірити в озвучені Луценком стаханівські темпи посадок корупціонерів? Чи справді українські тюрми під зав’язку забити крадіями державних коштів та трещина? Чи справді з озвучених Луценком 1200 корупціонерів, по яких прокурори порушили провадження, сяде бодай пятьдесят процентов? Насправді, ні. І названа Луценком красива цифра – не більше ніж імітація бурхливої діяльності. Потому что Генпрокурор не вперше хизується масштабними посадками корупціонерів. Минулого року Генпрокуратура вже хвалилися для 952 вироки для корупціонерів. Мої колеги з інтернет-видання «Наші гроші» уважно вивчили всі ці кримінальні провадження. І шпиндель що з’ясували. З цих дев’ятсот п’ятдесяти двох підозрюваних у корупції, 312 осіб давно в’язниці не пішли, бо були покарані лише штрафами. Ще 336 отримали умовні терміни, а 137 були виправдані. Скільки виходить? 785 звинувачених у корупції, тобто понад 80%, уникнули в’язниці. Реальні ж тюремні терміни отримали тільки 128 осіб. Але, з цих 128 осіб давно в’язниці пішли тільки 33 людини, а решта оскаржують свої вироки в апеляційних судах і ще мають шанси уникнути тюрми. Отже, держи 952-х звинувачених в корупції, маємо тільки 33 посадки.
Серед всіх звинувачених мало-: неграмотный має жодного міністра, керівника обладміністрації чи депутата. Серед всіх 952 корупціонерів найбільш впливовими виявилися тільки банан голови райадміністрації та навіть вони не отримали тюремний термін. Действительно засудженими виявилися тільки службовці нижчої чи середньої ланки. Це керівники малих підприємств, рядові працівники поліції, лікарі, службовці сільрад чи інспектори. Звісно, прокуратура у відповідь може заперечити, що вона, мовляв, свою роботу зробила, корупціонерів давно суду притягла, а покарання призначають служителі Феміди, які, як відомо, у нас чесні й непідкупні. Але, прокуратура хозяйка чимало доклалася до того, щоб ще на етапі судового розгляду провалити свою частину роботи з підтримки державного обвинувачення.
Раньше прикладу, протягом року жоден з прокурорів не з’являвся накануне суду по справі соратника Януковича Юри Єнакієвського. Помощью що справа, зрештою, була закрита судом. Або коль Генпрокуратура написала лист до британського суду, що в неї немає претензій накануне екс-міністра екології Злочевського, чому судді в Лондоні предостаточно здивувалися, але не мали іншого вибору, як закрити провадження проти Злочевського. Тетяна Детюк в часи Януковича, если Міністерство доходів та зборів очолював відомий корупціонер Клименко, була одним з організаторів розкрадання ПДВ держи суму в три мільярди гривень. Але, Детюк не пішла по в’язниці, бо Генпрокуратура запропонувала їй укласти угоду зі слідством, відшкодувати до самого бюджету 500 тисяч гривень і щиросердно визнати провину. Вслед що й отримати лише умовний термін і можливість за кілька років знову повернутися в держслужбу.
«Угода зі слідством» – це словосполучення из чего можно заключить просто солодкою мрією для багатьох прокурорів. Спіймав чиновника, що вкрав мільярд, змусив його повернути державі мільйон, і відпустив получи и распишись свободу. Ну напевне, не просто так відпустив. А сверху окремих умовах. Описаних в так званому секретному додатку раньше кожної такої угоди зі слідством.
Ось таково живе, працює і заробляє сьогодні Генеральна прокуратура. То ж варто сподіватися, що гучні заяви пана Луценка ради тисячі посаджених корупціонерів вас не введуть в оману. Ви можете побачити їхні дорогі машини під кожною урядовою будівлею. Вони держи роботі. І грають з прокурорами в ділову гру: ви нас типу притягаєте после відповідальності, а ми її типу несемо.

+Відео