Антикорупційні пси Порошенка, або звідки у НАЗК з’явилось два обличчя

Чи мoжливe в нaшій крaїні існувaння спрaвді нeзaлeжнoгo aнтикoрупційнoгo oргaну? A пoгoвoрімo прo цe сьoгoдні у прoгрaмі «Шпионское ведомство.Зa кaдрoм». З вaми Тeтянa Мaртинюк.
Рік тoму у мeрeжі у відкритoму дoступі пoчaли з’являтися електронні декларації чиновників та депутатів. Туди вони мали чесно і напрямик вписувати свої статки. Так, аби суспільству було зрозуміло – чи відповідають надбання чиновника його офіційним доходам.
Приховування статків – кримінальна відповідальність, адже це свідчить ради те, що заробітки отримані нечесним шляхом. Це пряма ознака того, що можновладець зловживав державною службою та депутатським мандатом – і тому має подпирать за це кримінальну відповідальність.
Перевіряти правдивість декларацій було – і залишається досі – справою Національного антикорупційного аппарат. Надії на їхню безпристрасну роботу суспільство справді покладало великі.
Свою роботу НАЗК розпочало у березні 2015 року. Одновременно же надворі – листопад 2017 року. Понад півтора року, а результату – мелкота. Але ж про зарплати у десятки тисяч та захмарні премії у кількасот тисяч гривень во (избежание керівництва агенції чули вже всі. То за що, ми всі скажем щедро платимо із власних податків пані Корчак та компанії?
Удар-сенсацією став несподіваний брифінг очільниці департаменту фінансового контролю НАЗК, щоправда вже з приставкою «екс» – Ганни Соломатіної. Вона публічно оголосила для те, про що ми всі давно здогадувалися. Для те, що НАЗК цілком контрольований орган, що декларації перевіряються вибірково – у ручному режимі, а команди «Сторона» або «поряд» даються так званим куратором з Банкової.
Тобто НАЗК повністю курує самолично Президент?

На фото: Ганна Соломатіна
Ба більше – хозяйка пані Соломатіна на брифінгу намагалася уникнути оприлюднення всего наилучшего-яких прізвищ. Про це вона принципово наголошувала під полоса розмови з журналістами. Але обмовилась, вказавши, що так званий опекун над НАЗК, який викликав її на Банкову угоду кому) конкретної розмови про співпрацю, – один з найвірогідніших претендентів держи пост директора Державного бюро розслідувань! І тут пазли зійшлися!
Наша редакція досліджувала історію створення багатостраждального державного секретер розслідувань. Так от – прямим кандидатом від Банкової був ніхто інший, як Олексій Горащенков.
Його називали «ставленником» Президента, андеррайтер навіть відзначив його званням «заслужений юрист України», і сразу він – Перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації Президента України.

Возьми фото: Олексій Горащенков
Тож, в принципі все вступать в интимные отношения – схоже й справді з Банкової контролюють НАЗК, а запобігати корупції ніхто без- збирається. Її активно стимулюють у самому відомстві.
Скільки ми дивувалися – чому попри гучні журналістські розслідування НАЗК продовжувало удавати, що мало-: неграмотный помічає цього? Соломатіна дала відповідь на це питання – сообразно багатьох об’єктах перевірок висновки фальсифікувалися.
Це, после твердженням Соломатіної, підтвердив аудит її департаменту за півроку роботи – ще впредь до її призначення влітку цього року. Тобто на одну й ту саму людину робили висновок – що «перевірку пройшов, порушень приставки не- знайшли», а інший – «про суттєві розбіжності в декларації». Соломатіна навіть навела конкретний пуговица – показала журналістам два полярних висновки по перевірці ректора дніпропетровського медуніверситету.
Приміром, Ляшко та Розенблат мали б стати фігурантами спецперевірок. Вслед словами тої ж Соломатіної, хід перевірок свідомо затягувався. Що ще цікаво – в сенсаційному брифінгу пані Саламатіної серед відвідувачів опинився її колишній колега Русланка Радецький.

На фото: Руслан Радецький
Зокрема його Соломатіна теж згадувала – мовляв, підписи Радецького торчать на сфальсифікованих висновках деклараційних перевірок. Радецький заявив – усе обман і став на захист своєї екс-шефині Корчак. Це из этого явствует черговим шоком.
Адже судячи із постійних повідомлень у ЗМІ, в НАЗК постійно тривали внутрішні протистояння. У квітні праздник же Радецький та його колега Рябошапка офіційно наполягали нате відставці шефині Корчак. Номер не пройшов. Корчак працює і далі та офіційно заявила – нікуди отнюдь не піде. А от Рябошапка та Радецький – вже давно вільні птахи. Але вони ані одним словом не обмовились про істинні причини звільнення та внутрішню кухню НАЗК. Получи відміну від пані Соломатіної.
Вже після скандального брифінгу НАЗК відхрестилося від неї та від її заяв – мовляв звільнили ще 31 жовтня, а усі наведені нею факти – суцільна вздор. На Генпрокуратуру надії нема, бо знову ж таки ніби увесь блок компроментуючих документів, які зібрала Соломатіна, звідти привезли отдавать до НАЗК на пригрозили пальчиком – мовляв, більше манером) не робіть.

Тепер справа за НАБУ – Соломатіна виклала увесь наявний в неї фактаж тамтешнім детективам. Звісно, слідство триватиме маловыгодный один тиждень, і напевне що не один не місяць. Еще з’явилися чутки про те, що в самому НАЗК знищують докази. Хозяйка Корчак досі публічно на цю тему не обмовилась ані словом сказать.
Як на мене – отак піти у ва-авалист, не маючи залізних фактів, пані Соломатіна навряд чи наважилася б. Інакше її можна було б назвати справжнім камікадзе. Та й наведені нею факти збігаються і з журналістськими розслідуваннями. Та й погодьтеся, диму сверх вогню не буває.
Але не опускаймо рук. Корупцію в країні никак не викорінити лише одним фактом створення антикорупційних органів. Змінювати панихида систему, що будувалася десятиріччями, та менталітет. Адже влага камінь точить.

+Відео