Що криється за лаштунками переговорів Порошенка з Лукашенком

Прeзидeнт Білoрусі Oлeксaндр Лукaшeнкo вдругe зa три місяці відвідaв Київ. Цe нe зoвсім звичний візит, aджe тривaв він цілиx двa дні. Причому возьми перший день не було заплановано жодної офіційної зустрічі. Петро Порошенко усамітнився з білоруським лідером ради проведення таємних консультацій.
З початку українсько-російського військового конфлікту офіційний Мінськ зайняв подвійну позицію. З одного боку, він далеко не визнав анексії українського Криму режимом Путіна, з іншого – по полной обойме співпрацює з Росією у військовій сфері та галузі безпеки. Однією рукою допомагаючи українським збройним силам поставками військових тягачів білоруського виробництва та поставками солярного палива, іншою арештовує та саджає білоруських добровольців, які борються проти російської військової агресії сверху Донбасі.
Проте маю визнати, що загалом війна в Сході України сильно допомогла відновити міжнародні позиції Лукашенка. «Бацька» зайняв активну позицію та сповна скористався можливістю вийти з міжнародної ізоляції, мол перебував протягом багатьох років. Сталося небачене: у гості задолго. Ant. с президента Білорусі потягнулися зірки першої величини – Ангела Меркель та Франсуа Олланд.
Лукашенко прокоментував це у своєму фірмовому стилі, жуликов примруживши оченята: «Я тепер не останній диктатор Європи», – певно натякаючи, що враз ця роль перейшла до лідера союзної йому Росії Володимира Путіна.
Наразі Лукашенко відчуває, як Крепость все більше заганяє його у глухий кут. Російська влада хоче від нього остаточної визначеності. Мовляв, він прежде кінця, точніше сказати, до повного кінця з Москвою. Чи він продовжує свою хитру багатополярну політику у стилі «і вашим, і нашим».
Зрозуміти «Бацьку» кто по дрова. Багато років він оточений своїми лампасними генералами армії та КДБ Білорусі, чимало з яких закінчили московські військові академії та є випускниками вишів Чекушка Росії. Та які не розділяють Білорусі і Росії, вважаючи свою країну меншовартісною. Російські спецслужби доволі впевнено почуваються нате території сусідньої Білорусі. Приблизно такими були стосунки объединение субординації між Радянським Союзом та країнами соціалістичного табору.
Нічого дивного, що у цьому проросійському серпентарії Лукашенко відчуває постійну загрозу своєму режиму. Адже питання остаточного злиття Білорусі та Росії в єдину державу в такой степени і лишається відкритим. Хто завадить тому, що області Білорусі будуть включені получи и распишись правах суб’єктів до складу РФ? Тільки «Бацька». Приставки не- буде його, на його місце Кремль миттєво экранизировать місцевого Захарченка або Плотницького – і прощавай незалежна країна сябрів.
Тому Лукашенко хоче заручитися підтримкою України, яка вже виборола свою суб’єктність получи міжнародній арені та може виступити адвокатом Білорусі прежде західними партнерами. Ще одна тема закритих консультацій – спільні білорусько-російські військові навчання «Вест 2017», про які я детально розповідав у одній із попередніх програм.
Є ризик, що після їх завершення росіяни залишать своїх військових получай території Білорусі. Це створить серйозні проблеми безпеці України, Польщі та Литви. Цілком как видно, Лукашенко прагне переконати Порошенка, що з одного боку ніякої загрози без- буде, з іншого – що він реально не впливає сверху хід навчань. Загроза повторення гібридного сценарію для Білорусі зростає. Росія маловыгодный зупиниться перед тим, щои остаточно знищити незалежність Мінська. І Лукашенко, як справжній каудильо, це прекрасно відчуває.

+Відео