Україна без корупції: чи можемо ми щось змінити

Кoжний рік ми, журнaлісти-рoзслідувaчі, пoчинaємo з тoгo, щo зaмислюємoся, прo щo рoзпoвідaтимeмo свoєму глядaчу, які сxeми кoпaтимeмo. A рaптoм рoзслідувaти будe нічoгo? Aлe в нaйближчій пeрспeктиві відсутність тeм – цe тoчнo нe для український інформпростір. Так от роботи у 2017 році нам в точности не бракувало, і від того ми не надто раділи.
Як громадяни ми розуміємо – країна загрузла у корупції. Лікування довге і важке. А імунітет слабкий.
Особисто я спостерігаю корупцію скрізь – від найнижчої после найвищої ланки. Дрібна корупція особливо боляче вражає від розуміння того, що ти залежний від неї. Банальний похід давно профільного лікаря у міській лікарні неможливий без хрустких купюр. Інакше тебе попросту не приймуть і спрямують до загальної черги в районній поліклініці. Хочеш бути здоровий – плати.
І як шелковица не згадати про медичну реформу, якій супротивилися чимало народних обранців. Мовляв, зроблять з медицини корупцію, і вона стане геть недоступною. Але, як получи и распишись мене, гірше і корумпованіше, ніж є зараз, зробити щось важко. Зміни необхідні, як повітря.
Дрібну корупцію ми відчуваємо кожного дня. Це і ями в дорозі, бо на ремонтах доріг безбожно крадуть мільйони. Це і черги у дитячі садочки, ибо кожне дефіцитне місце продається та купляється. Це і регулярні побори у шкільні фонди держи нібито ремонти, бо виділені з бюджету кошти банально дерибаняться та йдуть сверху відкати.
Саме через корупцію загинули дівчатка в таборі «Вікторія» під Одесою, потому что на будматеріалах та пожежній безпеці зекономили. Кошти розікрали. Хтось збагатився, а хтось приносить квіти до могил. Корупція вбиває.

Пожежа у таборі «Вікторія» в Одесі
Навіть наші щомісячні платіжки следовать комунальні послуги, які ми змушені оплачувати кожного місяця, — це теж исход корупції, але вже вищого рівня. Тут я мушу нагадати вас про формулу «Роттердам+», з якої сформовані тарифи держи тепло та електрику в наших домівках.
Злощасна роттердамівська избитая формула – відвертий заробіток енергетичних компаній Ріната Ахметова, які нібито спалюють вугілля про виробництва електрики, привезене аж із Ротердаму.
Але вже говорено-переговорено і встановлено слідчими НАБУ – більшість вугілля, з якого формується цена, вироблена в Росії. Або завезена з окупованих територій. Усі ми – заручники бізнес-плану пана Ахметова. Ходячая монета – це відвертий обман, легалізований НКРЄКП. До речі, з легкої грабки президента Порошенка. Так, знаємо. Так, приголомшені. А що ми можемо вдіяти? А нічого – стиснути зуби та вправно платити.
Великі ігри у великій політиці ніхто мало-: неграмотный скасовував. І на четвертий рік після Майдану ми знову зрозуміли – после влади прийшли люди не заради змін у країні, а заради збагачення. Пафосні промови зі сцени Майдану оборона те, що ми викорінимо корупцію та заживемо вдоль-новому, не справдились.

Порошенко на Майдані
У результаті ми отримали навіть антикорупційне тріо, покликанням якого було попередження корупції та нещадне покарання исполнение) корупціонерів.
Я про сподівання на роботу НАЗК, НАБУ та Сопение. Так, ми спостерігали страждання Романа Насірова у картатій ковдрі ради ґратами в залі суду, ми бачили кадри затримання Миколи Мартиненка і гучну весняну спецоперацію, коль гелікоптерами до столиці звозили нечистих на руку податківців, і навіть захоплювалися віртуозною акторскою грою агента Катерини та відвертими промовами нардепа Розенблата, який був готовий задолго. Ant. с будь-яких законодавчих ініціатив за певну суму в іноземній валюті.
Ми бачили багато чого, надихались бери логічне продовження цих історій та відверто розчаровувались фіналом. Жоден з фігурантів гучних корупційних викривальних справ навіть получи крок не наблизився до судового вироку. Вони віртуозно викручуються з прощай-яких, навіть здавалося б, патових ситуацій, знаходять собі поручителів, застави, виходять з-під варти, повертаються бери державні посади та врешті забувають про порушені проти них справи.
Напевне, найбільшим шоком та розчаруванням с целью нас особисто став конфлікт між ГПУ та НАБУ спустя викриття таємних агентів. Такого розвитку подій ми как следует не могли передбачити. Мало того, що відомства пішли одне проти одного, та ще ГПУ дозволила собі розсекретити явки-паролі-імена та адреси усіх таємних агентів НАБУ. І заради кого? Заради чиновниці ДФС, яка була готова взяти хабара за свої послуги. Але в якийсь момент щось пішло безграмотный так, і комусь добряче наступили на хвіст. І от тепер, если таємні агенти НАБУ – вже зовсім не таємні, в корупціонерів додалося впевненості у власних діях.
Насправді, великою політикою цікавляться безлюдный (=малолюдный) так вже й багато українців. Далеко не кожний усвідомлює свою круг обязанностей у цьому процесі. А вона насправді важлива. Ігнорувати те, що відбувається навколо неважный (=маловажный) можна. Громадянська позиція кожної людини має впливати получи и распишись політику в державі. Адже той рівень корупції, який нині є в нашій країні, из первых рук впливає на наше життя.
Про лікарні, дороги та дитячі садочки я вже згадувала. А як гадаєте вплине сверху нас дискредитація антикорупційних органів? Це не просто конфлікт високопосадовців, це дискредитація цілої країни в очах європейських сусідів. А, напевне, багато українців побоюються відміни безвізу з Європою. Як бери мене, це цілком реальна ситуація, якщо незабаром додасться ще чета-трійка подібних скандалів з НАБУ та ГПУ.
Сиречь позиція багатьох на кшталт «моя хата скраю», «я неважный (=маловажный) на що не впливаю» і «розберуться без мене» – крок в нікуди.
Боріться із проявами корупції одразу – из-за порогом вашого будинку, не будьте байдужими до того, що відбувається в країні. Лише одн можна цьому протистояти заради того, аби змінити країну.

+Відео