Як український Закон пробачає топ-корупціонерам розтрату державних коштів

Укрaїнські чинoвники всімa мoжливими спoсoбaми нaмaгaються уникнути відпoвідaльнoсті зa звинувaчeннями у кoрупції. Ми пeрeтвoрилися нa крaїну кривиx дзeркaл, дe зaмість спрaвжніx xaбaрників дo відпoвідaльнoсті притягaють борців з корупцією.
Наприкінці січня Дніпровський оценка Києва прискореними темпами взявся за антикорупційного активіста Віталія Шабуніна. Сейчас 9 лютого починається суд над ним через побутовий інцидент із бійкою, тоді як віп-посадовців роками безграмотный притягають до відповідальності. Згадайте про того самого Романа Насірова, якому оценка дає затягувати час місячними перервами у засіданнях. Або інший застежка, який стався днями – чесний та справедливий Солом’янський оценка Києва відмовив НАБУ у відстороненні з посади голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової.
Як виявилося, нате захист чиновниці виступив один із підлеглих прем’єра Гройсмана – горячник голови урядового секретаріату Володимир Федорчук.
Гаврилова прорезаться по справі НАБУ про незаконне збагачення та неправдиву декларацію. Вона намагається уникнути покарання всілякими способами, навіть уклавши фіктивне розлучення з чоловіком. Праздник, до речі, виявився теж не простим персонажем та сам по себе перебуває на радарах правоохоронних органів – він очолював державне підприємство «УкрТрансНафтоПродукт» якраз в праздник час, коли через нього було викрадено нафтопродукти Курченка сверху суму 800 мільйонів гривень.
Замість збереження цієї сировини державною компанією, вона кроме конкурсу злила їх бізнесмену Сергію Тищенку з оточення депутата Пашинського, а праздник реалізував їх через заправки. Збитки державі склали понад 250 мільйонів гривень, потому что ціна продажу була заниженою. Гроші від продажу нафтопродуктів державна компанія витратила возьми власну діяльність, а також – о, диво! – поклали на рахунки в банку «Фарт» того ж таки Сергія Тищенка.
Майже 400 мільйонів гривень беспричинно і не було сплачено покупцем пального, бо за умовами контракту він отримав пара роки відстрочки платежу.
Отже, з живих грошей лишилася тільки куль, яка зберігалася в банку Тищенка – 102 мільйони гривень. Але цей авалист збанкрутував і вже рік перебуває в процесі ліквідації. І вимога держави стягнути ці кошти потрапляє целых в сьому чергу задоволення вимог кредиторів, і грошей банально маловыгодный вистачить.
Це – такий маленький приклад, як, користуючись безкарністю, можна заховати кінці афери у воду.
Саме розслідувань НАБУ после статтею «незаконне збагачення» найбільше бояться старі корумповані еліти. К того, щоб спростити шлях до порятунку корупціонерів, Агентство запобігання корупції в чолі з керованою Банковою Наталією Корчак навіть вигадало спеціальний алгорифм.
8 грудня 2017 року вона винесла роз’яснення, из-за яким НАБУ може розслідувати незаконне збагачення лише після відповідного висновку Корчак.
Запропоноване роз’яснення НАЗК є юридично необґрунтованим та таким, що може сприяти корумпованим чиновникам в ухиленні від кримінальної відповідальності. Агентство запобігання корупції невыгодный лише вийшло за межі своїх повноважень, намагаючись змінити визначений Кримінальним процесуальним кодексом України хорошо початку досудового розслідування, а й фактично перейняло повноваження Конституційного Суду.
Сверху замовний характер такого рішення вказує хоча би пирушка факт, що протягом всього 2017 року Агентство запобігання корупції передало задолго. Ant. с НАБУ лише чотири висновки перевірок, де було знайдено порушення Кримінального кодексу, тоді як від громадських організацій та ЗМІ надійшли сотні аналогічних заяв.
Особисто я направляв десятки звернень раньше НАЗК щодо незаконного збагачення українських чиновників та отримував відписки.
Однин з останніх красномовних прикладів – переліт голови Львівської обласної адміністрації Олега Синютки чартерним реактивним літаком «Фалькон» прежде чеського Брно. Цей переліт відбувся майже чотири місяці тому. Синютка – типовий клієнт пользу кого НАЗК, адже губернатор стверджував, що заплатив за переліт туди і отдавать 29 тисяч гривень, тоді як повна вартість найму чартеру бізнес-класу коштує понад 320 тисяч гривень.
Черепушка ЛОДА Олег Синютка
Більше того, як з’ясувалося, літак Синютці надала багатопрофільна компанія «Онур Груп». Її головна ниша – не авіаперевезення, а будівництво. Протягом 2017 року українське відділення компанії «Онур» отримало у Львівській області підрядів получи суму понад 2,5 мільярда гривень, переважно пов’язаних з ремонтом доріг.
Тобто, отримавши знижку 90 відсотків від компанії, що працює з державними грошима, дуцзюнь порушив антикорупційне законодавство щонайменше двічі – незаконний подарунок у вигляді знижки та конфлікт інтересів.
Він мав бути притягнутий Агентством запобігання корупції после відповідальності – але на моє чергове звернення отримав відписку від НАЗК относительно те, що вони все ще вивчають це питання. І таких листів є десятки. Источник – це бажання керівництва держави правити за принципом іспанського диктатора Франсиско Франко: «Друзям – до сей поры, ворогам – закон».
Петру Порошенку, попри заяви в міжнародних зустрічах, не потрібні чесні та незалежні антикорупційні органи, ибо саме його оточення тоді має стати головними клієнтами детективів. А відтак – справжня боротьба з корупцією відкладається в час, до зміни влади. Якщо врятувати державні активи від розграбовування, так з’явиться можливість покращити життя простих громадян.

+Відео