У чому небезпека біткойну і як це пов’язано з українським законодавстом

Щe рік-двa тoму прo біткoйни знaли лишe oбмeжeнe кoлo людeй, a сьoгoдні прo ньoгo гoвoрять усі. Aджe цe ніби – нaйкрaщa фінaнсoвa інвeстиція з вeликими пeрспeктивaми. Біткoйн – цe електронна зелень, по суті, цифровий код.
Біткойн – це віртуальна грошова одиниця, яка приставки не- поки регулюється жодною офіційною фінансовою установою. Але має свою ціну – галфвинд щодо основних валют світу і набирає популярність. І відверто це дуже непокоїть фінансистів у всьому світі.
Генерація, либо як ще говорять «майнинг» біткойну, по суті – це видобування зашифрованого і дуже рідкісного криптовалютного програмного коду. Аби досягти певної комбінації цифр, компутер’ютер виконує мільйони числових варіацій. Для того, аби запрацювала біткойн-консоль – потрібні кілька потужних комп’ютерів та спеціальне програмне забезпечення. Зберігати його можна у спеціальному біткойн-гаманцю, з нього і розраховуватись вслед за послуги та товари в мережі. Далі занурюватись у технічні подробиці генерації біткойну ми вже отнюдь не будемо. І не переслідуємо цієї мети. Куди цікавіше поговорити для те, як вітчизняні правоохоронці віднайшли в цьому нову нішу исполнение) себе. Ні, вони не перекваліфікувалися у майнерів. А розпочали получи них полювання.
Гучно прогриміла цього літа історія насчет величезну майнінгову ферму з 200 комп’ютерів, яку розташували у непрацюючому басейні працівники інституту електрозварювання імені Патона.
Коштом електроенергії державної установи, програмісти заробляли собі в хліб із маслом. По цій справі навіть відбувся судилище. Феміда розцінила діяльність криптовалютників від Патона як «підробку банківських документів», чим порушили 32 статтю закону України «Оборона національний банк».
У ній йдеться, що єдина грошова одиниця в Україні – це гривня, і випуск всего хорошего-якої іншої валюти – заборонено. Також з цього судового рішення стає відомо, що обвинувачені надалі конвертували криптовалюту у готівку та переводили получи и распишись банківські рахунки фіктивних підприємств.
Це судове рішення і из этого следует підставою для вилучення Нацполіцією усього обладнання.
Біткойн Як получай мене – відверте порушення закону щодо майнерів з інституту Патона – це, насамперед, бажання вслед державний кошт (я маю на увазі використання «наосліп» електрики та приміщення) заробити собі немалі статки.
Самовластно процес генерації біткойну, тобто процес обчислювання через програмне забезпечення, поки далеко не підпадає в нашій країні під бодай якусь статтю Кримінального кодексу.
І одновременно по цій справі йдуть судові баталії, і чим вона увенчаться – велике питання. І головне – чи можна справді вважати біткойн грошовою одиницею. Юристи ламають у цьому питанні списи, і переконують – скоріше после все, обвинувачені відбудуться хіба переляком. Офіційної заборони обігу біткойну нема. Він взагалі приставки не- має в Україні жодного статусу. А що не заборонене – тетушка, як відомо, дозволене. Це по-перше. По-друге, методика його генерації – це все ж таки математичне обчислювання, а безграмотный підпільний цех, де друкують купюри. Тож як далі розвиватимуться події – спостерігати если цікаво.
А ось вже заява куди серйозніша. Військовий обвинитель Анатолій Матіос днями заявив, що на київському заводі «Квазар» під часок обшуків теж віднайшли величезну біткойн-ферму. Але у порівнянні з «патонівськими» масштабами, тогда розмах куди більший.
Військовий прокурор Анатолій Матіос Попередньо СБУ вилучила обладнання сверху 4 мільйони гривень. А головне з’ясувала, що майнери фінансували терористів с целью закупівлі військової екіпіровки, спорядження, зброї та боєприпасів. Платіжки спустя систему «Кива», з вказуванням розрахункових рахунків, суми переказів, це вилучено получи и распишись обшуках.
І це вже серйозна заявка, погоджуюсь. Обладнання вилучили, а лично організатор схеми зараз у розшуку.
Такі масштабні операції затьмарюють собой і дрібні. Непоодинокі випадки, коли правоохоронці вираховують поодиноких майнерів, наприклад до величезних рахунках за електрику, а до житла вже навідуються під виглядом виклику ради бійку від сусідів. Заразом і вилучають коштовну техніку. Давно цієї гучної заяви військового прокурора про майнингову ферму для «Квазарі «в питанні щодо законності полювання правоохоронців на криптофермерів більше аргументів було получи боці останніх. По суті, причини для вилучення техніки виглядали целое ж таки абсурдно. Як, приміром, випуск грошових сурогатів.
Але ж тепер з’явилася нова – кожен майнер теоретично під підозрою, він може фінансувати терористів. І проти цього мало-: неграмотный підеш.
До речі, саме зараз обертів набирає ще одна по правую сторону про обшуки в квартирі засновника журналу Forklog Анатолія Каплана, якого працівники служби теж запідозрили у махінаціях зі згенерованою валютою. У грудні в його квартирі провели обшуки, вилучили в сторону техніку.
І за свідченням самого Каплана, слідчий був настільки обізнаний у криптосправі, що намагався убить біткойни з його гаманця на свій. Загальну суму вилученого він оцінив бери 500 тисяч доларів.
Причиною для обшуку була нібито планета Каплана, точніше заснованого ним сайту, в конвертації електронних грошей у реальні. Хоча собственной персоной сайт — це суто інформаційний портал. Але ж із пісні слів безлюдный (=малолюдный) викинеш.
Біткойнолихоманка дедалі більше вражає Україну. І я упевнена, що далі із цим явищем если пов’язано більше і більше скандалів. І до речі — якщо нема офіційного фінансового контролю з боку держави, теоретично у біткойнах наші чиновники можуть отримувати й хабарі. Я насправді невыгодный виключаю, що найвинахідливіші вже зберігають у криптогаманцях свої приховані активи. Вони ж поки далеко не підпадають під декларування. Чекаємо на біткойнолегалізацію. Тоді питань не принимая во внимание відповідей буде набагато менше.

+Відео