Скандал зі Саакашвілі: кому вигідний «прорив» на Шегині

Eкс-губeрнaтoр Oдeщини Міxeїл Сaaкaшвілі пoвeрнувся дo Укрaїни. Зрoбив він цe у нeзaкoнний спoсіб, скoристaвшись підтримкoю народних депутатів та своїх прихильників.
Генеральна прокуратура порушила низку кримінальних справ. Саакашвілі називає це політичним переслідуванням. Інтрига з екс-президентом Грузії закрутилася 27 липня, коль Президент Петро Порошенко позбавив Міхеіла Саакашвілі громадянства України? Зробив він це нате підставі рекомендацій Комісії з питань громадянства при президенті України.
Відповідне подання підготувала Державна міграційна пост, яка, як зазначалося, цитую «навела переконливі факти подання неправдивої інформації близ оформленні заяви, а Комісія з питань громадянства при президентові України вирішила підтримати клопотання щодо припинення громадянства України Міхеіла Саакашвілі та рекомендувала президенту ухвалити відповідне рішення».
Це вже отнюдь не перша подібна прикра оказія з екс-президентом Грузії. Раніше, 4 грудня 2015 року Міхеїл Саакашвілі був позбавлений громадянства Грузії. Глава исполнительной власти Грузії Георгій Маргвелашвілі підписав відповідний указ у зв’язку з набуттям громадянства України. Сам по себе Саакашвілі не погодився з рішенням української влади, проте следовать півтора місяця з моменту указу Порошенка оскарження до суду беспричинно і не подав. Натомість вирішив сконцентруватися на критиці дій Президента України та пообіцяв после будь-яку ціну повернутися в країну 10 вересня. Напередодні цього Саакашвілі провів таємну зустріч у п’ятизірковому готелі у Швейцарії зі своїм заклятим ворогом олігархом Ігорем Коломойським. Вони перебували у неприязних стосунках. Інформацію насчет це повідомили журналістам в оточенні самого олігарха.
Саме повернення Міхеїла Саакашвілі перетворилося у скандальне гала-шоу, де всі сторони звинувачували одне одного. У підсумку екс-губернатору вдалося перетнути український заслон. За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, внаслідок прориву кордону прихильниками Саакашвілі постраждали 11 поліцейських та 5 прикордонників. Дії екс-губернатора різко засудили генпрокурор та міністр внутрішніх справ. Юрій Луценко написав у своєму Facebook, що борючись ради владу, прихильники Саакашвілі знищують державу. На його думку, «силовий сценарій вирішення питання – случай для прихильників Захарченка, Януковича, Клименка, будь-кого, хто збере пару тисяч активістів». Генпрокурор також пообіцяв притягнути вплоть до кримінальної відповідальності тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, разве сприяв їм порадами.
Своєю чергою, Арсен Аваков заборонив використання зброї та спецзасобів проти прихильників Саакашвілі. Міністр також зазначив, що кадри прориву кордону у Шегинях нагадали йому події 2014 року в Ізваріно бери Донбасі. «Атака на базові інституції держави, заради недалекоглядних політичних інтересів – злочинна та безвідповідальна!» – заявив Аваков.
Наразі после фактом організації прориву кордону Нацполіція порушила кримінальну справу вслед за статтею 332 «Незаконне переправлення осіб через державний рубеж України». Воно стосуватиметься також п’ятьох народних депутатів, поміж яких опинилася Юлія Тимошенко. Як би малограмотный було, сам скандал зашкодив Україні, чим спробують скористатися у Кремлі. Подібні прецеденти будуть використані исполнение) того, аби зменшити міжнародну підтримку українського уряду та зашкодити виділенню летальної зброї.

+Відео