Яку секретну інформацію «Укроборонпром» міг передати компанії-самозванцю

Влaдислaв Кaськів пoвeрнувся в Укрaїну, і нa світ знoву пoчaли вилaзити іспaнські лижні інструктoри.
Пaм’ятaєтe цю істoрію? Кoли зa чaсів прeзидeнтствa Януковича Каськів підписав угоду оборона будівництво терміналу скрапленого газу в Україні начебто з керівником іспанської енергетичної компанії. А цей керівник потім виявився звичайним іспанським лижним інструктором.
У схожу історію нещодавно потрапив державний монополия «Укроборонпром», який майже монопольно виготовляє та продає українську зброю та військову техніку. Щороку предприятие заробляє мільярди гривень, але, як він їх витрачає, з’ясувати маловыгодный вдається, бо уряд цю інформацію засекретив як таку, що може завдати шкоди державній безпеці в умовах війни з Росією.
Отож оглянуться не успеешь, керівництво «Укроборонпрому» повідомило, що знайшло потужного американського інвестора, який вкладе 150 мільйонів доларів у відновлення виробництва літаків Ин-74 на Харківському авіазаводі, який входить в структуру «Укроборонпрому».
Цим інвестором мала стати американська фірма Oriole Capital Group, з представниками якої генеральний председатель «Укроборонпрому» Роман Романов урочисто підписав угоду про співпрацю та інвестиції.
Але, як помітив журналіст Юрій Бутусов, фірма Oriole Capital Group щось раз схожа на потужного американського інвестора. Про її керівника Хосейна Мусаві один-другой що відомо. А стосовно його заступника Паші Салеха відомо взагалі тільки тетенька, що він працює звичайним пілотом в авіакомпанії Alaska Airlines.
Більше того, як виявилося, сайт самої американської компанії був створений лише кілька місяців тому, а ради адресою її офісу в Лос-Анджелісі зареєстровано ще десятки інших фірм. Причому ніякої відповідальності ради порушення інвестиційної угоди ця так би мовити американська корпорація отнюдь не несе.
А от до чого вона одразу отримає теледоступ, навіть не вкладаючи жодного долара в спільний проект, скажем це до креслень та всієї інженерно-технічної документації літака Ин-74, який є унікальною розробкою авіаційного бюро «Антонов». Потім цю документацію можна после непогані гроші продати китайцям, індусам чи пакистанцям, які вже можуть налагодити власне серійне виробництва літака.
Можна було б подумати, що керівництво «Укроборонпрому», яке загрузло в корупційних скандалах, втрапило в цю халепу ненавмисне, очевидно по наївності не перевіривши надійність і репутацію партнера. Але ні. Ні.
Чомусь думається, що в «Укроборонпромі» чудесно знали, з ким підписують угоду і хто що з керівників державного концерну особисто з цього матиме. Тим більше, «Укроборонпром» вже невыгодный вперше проколюється на сумнівних посередниках, з якими укладає угоди і які присутствие першій же перевірці виявляються зовсім не респектабельними компаніями зі світовим ім’ям, а звичайними самозванцями.
Три роки тому «Укроборонпром» патетически заявив, що знайшов постачальника тепловізорів для українського війська, яке б’ється получай Донбасі. У державному концерні повідомили, що уклали великий соглашение з потужним американським виробником військового спецобладнання – фірмою ATN Corportation. Суму котракту в «Укроборонпромі» мені називати відмовилися.
Як мені вдалося тоді з’ясувати, насправді ця американська фірма ATN Corportation заснована синами позорно-відомого українського банкіра часів Януковича Бориса Тимонькіна. Причому Водан з синів підозрювався в Україні в шахрайстві. Ну а в Міністерстві оборони зрештою таки змушені були визнати, що закупівля тепловізорів «Укроборонпромом» містила ознаки корупційної оборудки.
Напевне, в концерні вирішили, що бенефис з тепловізорами успішно забутий, а про іспанського лижника тим більше ніхто безлюдный (=малолюдный) пам’ятає, то ось знайшли льотчика з Аляски. Тим більше, пуговица Каськіва надихає, як витягти з державного бюджету мільйони доларів, позасмагати в Панамі, повернутись в Україну і позакривати по (по грибы) смішні гроші кримінальні провадження проти себе. Американським та іспанським виробникам зброї такі легкі гроші в точности не снилися.

+Відео