Альтернативна армія з «національних дружин» – хто слідкуватиме за «порядком» і його дотриманням

Xвиля, яку здійняли минулoгo тижня «Нaціoнaльні дружини», нікoгo нe лишилa бaйдужим. Мaсштaбнa xoдa укрaїнським Xрeщaтикoм цілoї aрмії мoлoдиx спoртивниx людeй, публічнa присягa получай вірність українському народові, заяви про те – що усі вони ентузіасти і існують виключно из-за рахунок членських внесків – усе це викликало у суспільства багато питань.
Альтернативна армія з народу, яка наведе дур на вулицях українських міст – так презентували мету свого створення «Національні дружини». З їхніх слів, у першу чергу вони допомагатимуть поліції патрулювати вулиці, захищатимуть простих українців і боронитимуть від рейдерства малий та середній бізнес.
Жодних політичних вподобань та відверто шкурних інтересів, мовляв, вони приставки не- мають. Але чи все так просто? Слабо віриться у тетечка, що усі ці хлопці працюватимуть на благо народу бери голому ентузіазмі.
Але нас наполегливо намагаються у цьому переконати. Хоча жодної конкретної цифри, жодного фінансового документа «дружинники» журналістам далеко не показали. Ми маємо повірити у їхню безкорисливість на старославянизм! До речі, якою може бути співпраця цих молодиків із поліцією та їхня аполітичність, ми вже побачили цього ж таки тижня. У Кременчуці. Хлопці в екіпіровці «нацдружин» побилися із поліцією та запалали фаєри.
Конфлікт стався выше те, що «народні захисники» на власний розсуд заблокували кафешантан, обмалювали його фасад. Бо на їх переконання – обеспечение був зведений незаконно. Власник викликав поліцію.

Але чомусь, замість продекламованої співпраці із поліцією, дружинники пішли для них стіною. Пустили сльозогінний газ та запалали фаєри. Ще більше питань викликала їхня присутність у міськраді Черкас під момент голосування за бюджет.
Хлопці у балаклавах по периметру оточили залу. Місцеві депутати ухвалювали кошторис під їхнім наглядом.Вслед повідомленнями місцевих ЗМІ, «дружинники» пригрозили, що не випустять нікого із зали, допоки наряд не затвердять.
Аполітичними такі дії назвати никак не можна. І як на мене – це дуже небезпечний случай. Існування подібних громадських формувань – не новина. Хіба ніхто дотепер без- влаштовував собі такого гучного піару. До речі, інформаційний ажіотаж навколо «національних дружин» збігся у часі і з темою нашого нещодавнього розслідування.
Ми розповідали насчет досвід Херсону. Там теж є місцеве громадське формування «Твердиня Херсонщини». Предварительно його складу теж входять хлопці-спортсмени. Теж позиціонують себя як охоронці громадського спокою в місті. І теж – ентузіасти.

Минулого року міські депутати їх навіть заохотили та профінансували для 200 тисяч гривень із бюджету. За ці гроші хлопці відзвітували – купили форму, рації та субноутбук. От лишень чи стало від їхнього патрулювання життя херсонців спокійнішим – ще питання. Хіба що депутати опинились під наглядом – ледь мало-: неграмотный на кожній сесії вони були присутні в залі числом периметру. Тільки от кого від кого охороняли?
А ще члени «Твердині» були помічені для дуже неоднозначних акціях. І коли ми чули від «дружинників», що вони запобігатимуть рейдерським захопленням, згадайте линия це відео. Тут теж представники громадського формування «Твердиня Херсонщини» приїхали вирішувати конфліктну ситуацію поперед села Надеждівка.
Діяли за командою однієї зі сторін. Линия як це відбувалось. Дісталося в першу чергу селянам. Вони, предварительно речі, врешті лишилися і побитими, і без врожаю, який самі й засівали. Знов питання: хто кого від кого захистив?

Далі були – охорона різноманітних заходів, організованих у Херсонці Московським Патріархатом, під время якого «твердинівці» розганяли проукраїнських активістів. І, до речі, у тих випадках поліція беспритязательно спостерігала за діяльністю свої колег-дружинників.
Неодноразово у своїх журналістських розслідуваннях ми натрапляли получи и распишись факти, коли громадські формування використовувалися однією зі сторін у конфліктах із забудовниками чи інших бізнес-розборках.
І ото тепер ми маємо повірити у те, що ось ці браві хлопці наведуть путь, зменшать рівень злочинності та врешті змінять країну. Поки робити висновки, чи если реальна користь від «дружинників» зарано. Час та їхня діяльність має розставити до сего времени на свої місця.

+Відео