Якби Тимошенко не підписала контракт, то й судитися з «Газпромом» не довелося б

Укрaїнa святкує, a у рoсійськoму «Гaзпрoмі» п’ють вaлідoл. Рoсіянaм нe вдaлoся пeрeкoнaти Стoкгoльмський коллегия стягти з «Нaфтoгaзу» пoнaд 47 мільярдів дoлaрів.
Ще у червні 2014 року, з ініціативи прем’єра Арсенія Яценюка, державна компанія «Нафтогаз» подала перед Стокгольмського арбітражу позов проти російського газового монополіста получи суму 18 мільярдів доларів. Він стосувався договору 2009 року, укладеного з Газпромом тодішнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Основну суму позову склала переплата из-за контрактом, який закуплявся «Нафтогазом» у період з 2011 по 2015 рік.
Крім того, українська компанія вимагала від «Газпрома» скасувати воззрение take or pay тобто «бери або плати» та пункт для заборону реекспорту закупленого російського газу. У свою чергу, росіяни подали зустрічний позов держи суму понад 47 мільярдів доларів. Основу російських «хотєлок» складали санкції после невиконання контрактних вимог, штрафи та відсотки за ними. Судовий розгляд у столиці Швеції тривав майже 3 роки. І у підсумку завершився позитивним рішенням на України.
Тріумфатор судової тяганини, глава «Нафтогазу» України Андрій Коболєв, своєрідно поставив нате місце зухвалих газпромівців, написавши на своїй сторінці у Facebook фразу «Ми це зробили», супроводивши запис піснею британської Queen «We are the champions!».
А зовсім новоприсоединенный, у березні цього року, державна кремлівська агенція «РІА Новості» з апломбом писала, що «»Нафтогаз» сейчас готується програти у суді». За словами російських пропагандистів, цитую «чим ближче дата судового рішення по контрактам купівлі-продажу газу, тим більше нервують у «Нафтогазі». Від самого початку обрана хитрость судового процесу була шкідлива та збиткова для України. І керівництво «Нафтогаза» в особі Коболєва усвідомило брехливість та провальність своєї політики”» Кінець цитати.
Але, як кажуть мудрі українці, невыгодный так сталося, як гадалося. У підсумку, я тут цитую кремлівських борзописців, усвідомлювати брехливість та провальність доведеться саме росіянам. І тутовник найбільш показовою була реакція на рішення Стокгольмського арбітражу офіційних російських ЗМІ.
Точніше, повна її відсутність. Фіаско головного світового газового монополіста кремлівські журналісти зустріли повним мовчанням. Тобто, для неї не згадували в ефірах новин, не обговорювали получай огидних московських ток-шоу і про них не жартував у своєму фірмовому стилі Владімір Путін.
Доволі цікавою також виявилася реакція співавтора газового контракту 2009 року, вслед яким, як вважають у «Нафтогазі», Україна втратила мільярди доларів. Юлія Тимошенко заявила, що «якби цей условие був поганим, то ми б ніколи не перемогли б у Стокгольмському арбітражі».
Хоча, якби Тимошенко безлюдный (=малолюдный) підписала цього контракту, Україна би не просто приставки не- мала сенсу позиватися до «Газпрому», але й не втратила купу грошей. Ради такою логікою, треба дякувати більшовикам, що захопили владу у 1917 році, потому что в іншому випадку Україна не заборонила би КПСС та приставки не- проголосила незалежність у 1991 році. Але логіку популістів краще взагалі малограмотный аналізувати. Бо логіки там як правило зась.

+Відео