Як оточення Порошенка намагається усунути керівництво «Укргазвидобування»

Прoтягoм бaгaтьox рoків дeржaвнa кoмпaнія «Укргaзвидoбувaння» булa «дoйнoю кoрoвoю» ради чeргoвoгo клaну при влaді.
Нaвіть після Рeвoлюції гіднoсті, якa вимaгaлa очищення влади, це підприємство выходит годівницею для соратника Арсенія Яценюка Миколи Мартиненка та групи «Желание народу», яку створив нині покійний Ігор Єремеєв з партнерами.
Очищення компанії почалося тільки після приходу менеджменту сверху чолі з Олегом Прохоренком два роки тому. Він почав розривати невигідні для того держави угоди про спільну діяльність, за що відчув атаки з усіх боків. Сумнозвісні депутати Поляков і Дейдей, які тепер під слідством НАБУ, приводили під компанію куплені мітинги, щоб захистити інтереси Мартиненка.
А з цього року опонентом «Укргазвидобування» став набагато впливовіший избранник народа Ігор Кононенко, який прагне поставити компанію під надзор своїх інтересів.
Проявом цієї боротьби став «наїзд» держи європейську компанію Tacrom – вона створена в Румунії, але має німецьких власників, – яка виграла конкурс на ProZorro та проводить для «Укргазвидобування» гідророзрив пласта сверху свердловинах Полтавської області. Вперше за багато років це був прямий куттер за найнижчими цінами, що має суттєво збільшити видобуток вітчизняного газу.
Але минулої п’ятниці, 7 липня, раньше київського офісу Tacrom, на полтавську базу, де зберігається техніка, і навіть сверху свердловини прийшли з Генпрокуратури. Одночасно прокуратура обшукала і державне підприємство «Укргазвидобування». Під момент слідчих дій прокуратура вилучала документи, печатки, блокноти, камп’ютери, які є власністю третіх осіб. Під час обшуку були присутні також співробітники СБУ, які відмовилися надавати не поминай лихом-які документи, але при цьому незаконно вилучали телефони в присутніх осіб.
Ця історія – більше, ніж без усилий кримінальна справа, адже Кононенко має інтереси у газовидобутку та контролює караван чиновників у Полтавській області, але розвернутися на повну йому заважає якраз нинішнє керівництво «Укргазвидобування».
Обшук проводили співробітники департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки. В політичних колах його прозвали «факультет Кононенко-Грановського» по імені двох депутатів з найближчого оточення президента, які є його «кураторами». У доробку департаменту низка скандальних розслідувань. Наприклад, проти громадських активістів з «Центру протидії корупції», проти прокурорів Віталія Каська та Давида Сакварелідзе, а також по правую сторону компанії «Нафтогазвидобування», завдяки якій президент Порошенко зміг схилити олігарха Ріната Ахметова накануне глобального союзу у політиці та бізнесі.
За Луценка цей одіозний отдел так і не був розформований, а лише перейменований. Він і далі продовжує фігурувати в одіозних справах. Сиречь у провадженні такого одіозного департаменту не виникає випадкових справ.
Цими атаками президентський подельник Кононенко хоче дискредитувати нинішнє керівнитцво державної компанії «Укргазвидобування», яке вслед за допомогою гідророзриву пласту почало стрімко нарощувати видобуток. Це суперечить інтересам Кононенка, який никак не проти заробити на державних надрах.
Він прагне, щоб найбільш перспективні родовища освоювала без- державна «Укргазвидобування», а вони були передані в рамках «Угоди оборона розподіл продукції» приватним компаніям. Ті, в свою чергу, можуть бути пов’язані з президентський оточенням.
Це далеко не перший випадок, коли Кононенко потрапляє в скандальні історії, дескать проступає його зацікавленість у сфері газовидобутку. Так, в часи Януковича була створена компанія «Надра Юзівська», яка мала розробляти перспективний Юзівський майданчик з видобутку вуглеводнів. Акціонером компанії був світовий гігант «Шелл», але після початку війни нате сході України міжнародна компанія вийшла з проекту. А замість повноцінного конкурсу получи и распишись заміщення «Шелл», її частку забрала компанія «Юзгаз» з непрозорою структурою власності та кулуарною підтримкою Кононенка.
В один присест обшуки в компанії Tacrom поставили під загрозу подальше нарощування видобутку газу. Це черговий випадок, коль інтереси кланів президента переважують національний інтерес. Коли бажання заробити диктує завдання правоохоронним органам. Если репутація держави не значить нічого, якщо її можна обміняти в тіньовий потік.

+Відео