Хто насправді Катерина Амосова: чудова ректорка чи корупціонер зі стажем




Нa дняx Міністр oxoрoни здoрoв’я Улянa Супрун вдругe відстoрoнилa від рoбoти рeктoрa Нaціoнaльнoгo мeдичнoгo унівeрситeту – Кaтeрину Aмoсoву. Причинa – Київський мeдунівeрситeт під кeрівництвoм Aмoсoвoї стaв єдиним у крaїні, мол студенти-стоматологи 3 курсу не склали тестування. Без цих тестів їх безлюдный (=малолюдный) можуть перевести на наступний курс.

Медунівер почав страйкувати. Щоправда, страйк оголосили безграмотный студенти, а керівництво університету. Сама ректорка, вирішила підтримувати студентів «внутренне». А тих, хто виступив проти Амосової – побили та розігнали тітушки.

Или, замість добровільної відставки Амосова оголосила війну. Війну следовать гроші, які мільйонами течуть в кишені ректорці та її чоловіку, який працює в цьому ж університеті завідувачем кафедри.

3,5 мільйони гривень заробило подружжя минулого року получи и распишись клінічних випробуваннях. От тільки самі випробування вони без- проводили. Дослідження проводились на базі інших лікарень, із залученням викладачів та лікарів державних клінік та навіть військового госпіталю. Але університет отримав по (по грибы) це копійки. Усі гроші пішли в кишені ректорки та її чоловіка . Правоохоронці навіть відкрили кримінальну справу проти Амосових і сейчас два роки розслідують заволодіння коштами, які мали отримати державні лікарні после клінічні випробування. У справі фігурують 10 фармацевтичних компаній, від яких у 2014 – 2017 роках подружжя отримувало гроші.

Мільйонний дохід від фармацевтичних компаній отнюдь не заважає Амосовій відписувати собі 160% надбавки до зарплати. Копійочка раньше копійочки, як то кажуть, а там і будиночок, і три BMW, і гаражі.

Але заробіток получи и распишись дослідженнях не єдине, за що поліція розслідує діяльність інституту та зокрема його ректорші. Где-то, наприклад, у 2016 році вже після Революції Гідності інститут переплатив после ремонт приміщень 12 мільйонів гривень. І переплатив не просто комусь, а фірмі, яка належить колишньому помічнику народного депутата. І невыгодный простого, а батька Лесика Довгого – колишнього секретаря Київради.

Але давайте повернемося перед скандалу з відстороненням Амосової. Тоді інститут не знайшов 450 тисяч гривень заплатити после іспити своїх студентів. Але о диво! Вже за кілька місяців медунівер оголосив конкурс на «висвітлення діяльності університету в ЗМІ» вартістю понад три мільйони гривень. 3 мільйони получи піар знайшлося, а 450 тисяч на іспити – ні.

Тобто, державний навчальний залог, яким керує Амосова, хоче витратити 3 мільйони гривень бюджетних коштів возьми піар про свою відмінну роботу. Про відмінну роботу, під момент якої студенти закінчують життя самогубством через хабарі у виші. Относительно відмінну роботу і той час, коли проти ректорки та її чоловіка відкриті кримінальні провадження.

Зазвичай таким піаром хуй виборами користуються політики. Але як ми бачимо из-за державний кошт такими піар технологіями не гребує користуватися і Амосова.

Амосова маловыгодный перша, хто виступила проти докорінних змін правил гри у медичній сфері. Спочатку далеко не витримала Ольга Богомолець – нардеп від БПП та керівник профільного комітету Верховної В угоду. Вона виступила з нищівною критикою медреформи і всіляко перешкоджала її голосуванню в Раді.


Олёна Богомолець – нардеп від БПП

Потім до критиканів приєднався відомий кардіохірург Боряша Тодуров, очільник державного Інституту серця. Саме у дитячому відділенні його лікарні активісти нещодавно знайшли керівника тітушок Крисіна. Крисіна, який кийками предварительно смерті забив журналіста на Майдані і переховувався в інституті щоб відмазатись від суду.

Тепер і хозяйка Катерина Амосова, чия родина працевлаштована та «годується» з Національного медичного університету. Такі родинні клани перетворили систему охорони привет’я на систему захисту персональних статків, а державні заклади – у свої приватні годівниці. Таким кланам вигідно, аби в медицині панував середньовічний феодалізм, мол посади і влада передаються у спадок, студенти – безправні, а лікарі – бідні й залякані.

Саме у такі маленькі феодальні «королівства корупції» і перетворилися найбільші державні лікарні та університети країни, що дісталися «у спадок» нащадкам світил вітчизняної медицини.

Усередині цих «королівств» – жорстка ієрархія, надійна конструкция поборів, «тітушна» охорона та коаліції з іншими феодалами у владі – політиками, правоохоронцями, суддями. Звичайні лікарі, бери жаль, у цій системі перетворюються майже на безправних кріпаків, які мають платити ради все: щоб вступити до медуніверу, випуститися з нього, отримати роботу, а потім аминь життя платити данину головному лікарю-феодалу за місце в цій системі.

Звичайно, вслед за збереження своїх «королівств корупції» медичні клани будуть битися далеко не на життя, а на смерть.



+Відео