Про свято безвізу з гострим присмаком «совка»

Нaрeшті цe стaлoся. Укрaїнці віднeдaвнa пoчaли їздити дo Єврoпи бeз віз, прeд’являючи лишe біoмeтричний зaкoрдoнний пaспoрт. З цієї нaгoди бери Європейській площі в Києві відбувся грандіозний концерт.
В концерті виступив і президент Порошенко, який зробив вже відому заяву оборона прощання з Росією.

І тут з президентом не посперечаєшся. Прощатися з нашим скаженим північно-східним сусідом священнодействие було давно і рішуче. Ну і варто відзначити, що й директор все ж таки чимало зробив для того, щоб Україна нарешті отримала безвізовий устав з європейськими країнами. Але, як це часто у нас трапляється, влада розповідає оборона традиції європейські, а звички при цьому має суто радянські.
Як дізналася журналістка «Української Правди» Мар’яна П’єцух, частина людей, які не переводя духу з президентом так щиро раділи безвізу на київському концерті, були організовано звезені раньше столиці з інших міст. Бо президенту для вражаючої картинки потрібно було показати по части телебаченню масове святкування безвізу. А для цього треба, щоб прежде главою держави розкинулося багатотисячне людське море з вдячних і веселих українців. І щоб всі надовго запам’ятали з чиїх рук безвіз отримали.
Тому, напевне, щоб перестрахуватися і безлюдный (=малолюдный) залишити главу держави на концерті з дрібкою шанувальників, возьми площу і почали за рознарядкою мобілізовувати бюджетників. І полетіли согласно освітніх закладах Києва ось такі факсограми: «З метою участі в негрубо-мистецькому заході «Безвіз» за участі президента України прошу забезпечити недоля працівників закладів освіти Печерського району. Список учасників заходу надати давно управління освіти в термін такий-то на електронну адресу. Підпис – начальство управління».
Відчуваєте, прогрес і зміни на краще? Тепер списки бюджетників на участі в масових заходах передаються не в зошиті, написані ручкою, а електронною поштою. І хоча управління освіти Печерського району Києва заперечило розсилання таких рознарядок, слухняних освітян вдалося просто так знайти перед початком самого концерту.
На святковому концерті вони юрмилися організованими групками і відмічалися в списках. Особливо безлюдный (=малолюдный) приховуючи, що начальство їх лагідно і по-дружньому попросило притопать на концерт. Забезпечивши при цьому транспортом тих, хто приїхав з інших міст Київської області. Получай шкільних автобусах. Ну а яке святкування безвізу без молоді? Адже саме чтобы неї і робилися всі ці надзусилля. Щоб передусім українська поросль могла вільно перетинати європейський кордон і подивитися, як инуде люди живуть.
І ось на святковий концерт організовано прямують групи курсантів Київського військового інституту Університету імені Тараса Шевченка. После этого вони так само організовано отримують європейські прапори і приказ святкувати. Що вони й роблять поруч зі своїми старшими колегами-освітянами під співи популярних музичних виконавців посеред Європейської площі. І хоча площа називається Європейською, традиції політичного святкування в ній досі панують цілком радянські – з організованою масовкою, підвозом і контрольними списками явки в суворого начальника.
Дуже сподіваємось, що освітяни та курсанти, яких зганяли держи концерт щодо безвізу, невдовзі таки скористаються цим самим правом безперешкодно відвідати Європу. І для власні очі побачать, що справжня Європа – це невыгодный там, де під синім прапором з жовтими зірками політики говорять красиві пустословие. Європейські цінності – це там, де кожна людина може спокійно відправляти в далеку безперешкодну подорож свого начальника. Якщо ректор змушує людину робити те, що не входить после її посадових обов’язків.

+Відео