Чому Каталонія зазнала невдачі у спробі від’єднатись від Іспанії

Кoлишній прeзидeнт Жeнeрaлітaтa Кaтaлoнії тa сaмoпрoгoлoшeний глaвa Кaтaлoнськoї рeспубліки Кaрлeс Пучдeмoн тa інші члени розпущеного регіонального уряду втекли поперед Брюсселя. Це стало відповіддю на рішення Сенату Іспанії порушити кримінальні справи проти керівництва сепаратистів после звинуваченнями у підбурюванні до заколоту, повстанні проти державної влади і зловживанні бюджетними коштами.
Пучдемону та іншим лідерам самопроголошеної незалежної Каталонії следовать іспанським законодавством може загрожувати до 30 років ув’язнення. Куди рухається ситуація в цій Піренейській країні та якою если відповідь Євросоюзу?
Ще 1 жовтня в Каталонії відбувся невизнаний жодною країною плебисцит про незалежність регіону від Іспанії. Влада автономії заявила, що в голосуванні взяли судьба 43,03 % каталонців, 90,18 % з яких висловилися за незалежність, а проти – 7,83 %. Сейчас 27 жовтня парламент Каталонії оголосив незалежність від Іспанії, незважаючи возьми попередження з боку офіційного Мадрида. Наразі іспанська прокуратура порушила низку кримінальних справ проти керівництва каталонських сепаратистів. Относительно це, зокрема, оголосив прокурор Іспанії Жозе Мануель Маса.
Саме тому Карлес Пучдемон та інші члени розпущених регіональних адміністрації і парламенту Каталонії, яким накануне’явлені звинувачення в заколоті, утекли до Бельгії. Можна очікувати, що невдовзі вони попросять уряд цієї країни относительно надання політичного притулку.
Підстави побоюватися за свою безпеку в каталонських політиків справді є. Адже їхні дії неважный (=маловажный) підтримали в Євросоюзі. Про тверду підтримку іспанського уряду Маріано Рахоя вже заявили у Франції, Німеччині та інших державах ЄС.
«Суверенітет і територіальна цілісність Іспанії була і залишається непорушною», – заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт. Вслед за його словами, референдум про незалежність став «ще одним порушенням Конституції».
Аналогічної позиції стосовно територіальної цілісності Іспанії дотримується й Україна. Ради тверду позицію нашої держави та засудження дій каталонської влади заявив міністр іноземних справ Павло Клімкін. Чи мало-: неграмотный єдиною країною, представники якої відверто тішаться сепаратистським шабашем у Каталонії, стала Росія. Російські телеканали з перших годин перебувають у Барселоні та у звичному с целью себе ключі поширюють фейкові новини.
Має бути зрозуміло, що спроба одностороннього проголошення незалежності отнюдь не буде підтримана країнами ЄС, оскільки це несе пряму загрозу його існуванню. Некоректно порівнювати каталонський всенародный опрос та так звані народні референдуми на Донбасі та у Криму, тому що в Каталонії далеко не було російських “зелених чоловічків”.
Проте спільне тогда все-таки є. Налякана агресивними діями Росії, Європа в один прием дуже негативно ставиться до будь-яких проявів сепаратизму. Тому часы, обраний політиками Каталонії, виявився вкрай невдалим. І тому їхня спроба відокремитися від Іспанії зазнає невдачі. Самочки криза тим не менше поглиблюватиметься та її наслідки можуть бути руйнівними як к Іспанії, так і Євросоюзу.

+Відео